“Hatasız Alan Oyunu” metodunun amacı, kişiler arası iletişimi güçlendirmek, anlaşmazlıkların ve çatışmaların çözümüne deneyimsel bir yaklaşım sunmaktır.
7’den 77’ye her yaştan bireylerin oynayabileceği Hatasız Alan, şiddetsiz iletişimin dört temel prensibi olan gözlem, duygu, ihtiyaç ve ricadan hareketle, yargılamadan, yorumlamadan, ben dili, empati ve anlama yoluyla, oyun kartlarını ve matını araç olarak kullanarak herkese eşsiz bir deneyim sunar.
Hatasız Alan oyunu; aile, okul, çalışma ortamları; kısacası iletişimin olduğu her yerde, anlaşmak niyetiyle bir araya gelen insanlar tarafından bağlantıları güçlendirici, alternatif bir metot sunar.
🏷️
Şiddetsiziletişim, hatasızalan, hatasızalanoyunu, surahart, empatioyunu, oyunlaştırma, gamification, nonefaultzone, barisdili
👨👨👦 Buraya yaş grubunu yazınız.
Sınırsız
⏰ Buraya süreyi yazınız.
Ortalama 1 saat
✂️ Gerekli materyalleri yazınız.
Hatasız alan kutu oyunu
👣 ADIM ADIM UYGULAMA
Bu bölüme metodun adım adım nasıl uygulanacağını yazınız.
Eğer çözümleme (debrief) gerektiren bir metot ise lütfen örnek çözümleme sorularını da ekleyiniz.
Oyunu oynayacak olan kişilerin ve anlaşmazlık konusunun belirlenmesi
Oyun matının hazırlanması, kartların mata yerleştirilmesi
Duygu ve ihtiyaç kartlarının taraflara birer deste halinde sunulması
Söz konusu anlaşmazlığın gözlem diliyle, tarafsız bir bakış açısıyla taraflarca ifade edilmesi
Tarafların duygu ve ihtiyaç kartlarını oyun matında kendi alanlarında yerleştirmek suretiyle, konuya dair duygu ve karşılanmayan ihtiyaçlarının ifade edilmesi
Tarafların yer değiştirerek anlaşmazlık konusunu birbirlerinin gözünden görerek gözlem, duygu ve ihtiyaçların sözlü olarak ifade edilmesi ( örneğin, sanırım bana anlattığın esnada sana bakmıyor olmam seni öfkelendirmiş, sanırım o anda duyulmak ve dikkate alınmak senin için önemliydi, doğru mu? Evet, bu doğru, ve sen de sana bağırdığımda şaşkın ve neye ve öfkeli hissettin, o an dikkatin dağılmıştı ve bunun anlayışla karşılanması sana iyi gelirdi.Bu doğru mu?, şeklinde yansıtmalarla diyalog ilerler.)
Taraflar yeterince anlaşıldıklarına kanaat getirdiklerinde yeniden kendi yerlerine geçer ve eğer isterlerse, kartlarında değişiklik yapabilirler.
Her iki taraf durumu yeniden yansıttıktan sonra, anlaşmazlığın çözümüne ilişkin ricalarını, öneri veya stratejilerini dile getirebilirler.
Ricalar ve stratejilerde ortaklaşma sağlanamazsa, yeni bir rica söz konusu olabilir veya taraflar farklı bir seçim yapabilirler.
✏️ Buraya metodun yaratıcısını yazınız. Bilinmiyorsa "Anonim" yazınız.
Amerikalı şiddetsiz iletişim ekolü savunucularından yazar Sura Hart oyunun yaratıcısıdır.
📂 DOSYALAR
Varsa metot ile ilgili dosyaları buraya yükleyiniz.